Algemene informatie over Malta

Nachtleven

Het nachtleven in Malta is ook een zeer aantrekkelijke gelegenheid. De vele kroegen en disco’s, met hun jazzy sfeer, heerlijk gekookt voedsel, heerlijke wijnen en cocktails maken uw avond ongetwijfeld één van de beste avonden ooit. Enkele van deze populaire spots zijn;

  • Maestro e Fresco, een ontspannende wijnbar met regelmatige live-optredens (met jazz of wereldmuziek) in het weekend. Het is de juiste plek voor een luchtig hapje en een drankje.
  • The Pub is een kleine kroeg. Het is hier dat Oliver Reed zichzelf de dood in heeft gedronken tijdens het opnemen van de film “The Gladiator”. De muren van deze pub zijn daarom dus versierd met foto’s van de acteur.
  • The Castille Wine Vaults, een elegant gewelvelde wijnbar tegenover het Castille Hotel waar u terecht bent voor zowel lokale als internationale wijnen en gemakkelijke snacks.
  • St James Cavalier for Creativity. Valetta’s bruisende culturele centrum biedt tal van activiteiten voor het hele gezin. Van filmvoorstellingen tot theater- en dansvoorstellingen.
  • Fuego. Met zijn tropische cocktails, over-de-top Caraïbisch decor en DJ’s die swingende Zuidamerikaanse ritmes afdraaien,is Fuego goed voor een gezellig avondje uit.
  • Klik is een populaire dansclub die verschillende internationale DJ’s laat overvliegen om samen met de lokale Dj’s een line-up te doen. Er wordt dan house muziek afgedraaid voor een jonge menigte.
  • Eden SuperBowl and Cinema’s. Dit is Malta’s grootste bioscoop complex annex bowlingbaan en heeft 16 schermen waarop Hollywoods beste producties worden afgedraaid.

Veiligheid en gezondheid

Er is relatief weinig criminaliteit in Malta maar toch kijk uit voor tassen-grijpers en zakkenrollers vooral in drukke resorts of op het strand. Zorgt u ervoor dat uw tas ten alle tijden goed aan u vastzit en laat andere tassen waarop geen toezicht zal worden gehouden in de auto tijdens een bezoek aan het strand. Houdt ook uw dashboard kastje van uw voertuig open om te tonen dat die leeg is. Voor het geval er toch wat mocht gebeuren, neem dan onmiddellijk contact op met de politie.
Elke stad en dorp heeft zijn eigen politiebureau, dat gemakkelijk herkenbaar is aan de blauwe lantaarn buiten in de traditionele Britse stijl. De nationale politie trekt een blauw uniform aan en kan gecontacteerd worden voor eventuele misdrijven. Het hoofdkwartier van de politie is in Floriana (Malta) en Rabat/Victoria (Gozo).

Voor mensen met eventuele gezondheidsproblemen, zijn er apotheken in elk dorp, die zijn aangeduid met een groen kruis. De meeste van hen volgen de normale winkel sluitingstijden, maar hebben altijd de naam van de dichtstbijzijnde nachtapotheek aangegeven. Het meest voorkomend gezondheidsprobleem in Malta (bij de toeristen) is zonnesteek. U wordt daarom gevraagd om zonnebrand mee te nemen als u een bezoekje aflegt aan het strand of elders en veel water te drinken. De meeste bekende medicijnen zijn ook te vinden in Malta en hebben meestal dezelfde gebruiksaanwijzingen, maar vergeet niet de gebruiksaanwijzingen te lezen om te controleren hoe uw medicijn gebruikt moet worden.

Wat u wel moet weten is dat er weinig hotels met speciale accommodaties voor gehandicapte reizigers zijn, omdat de meeste van hen in heel oude gebouwen zijn gevestigd. De bussen hebben over het algemeen geen speciale toegang voor rolstoelgebruikers, maar de Maltesen zullen hun uiterste best doen om u toch op uw gemak te laten voelen.

Malta is een zeer katholiek land en daarom is echtscheiding zonder grondige reden en abortus nog steeds illegaal. In de laatste jaren is homoseksualiteit wel legaal geworden, maar de meeste bewoners verachten dat nog steeds. Speciaal voor de gay reizigers, heeft Malta slechts één homo-hotel ( Hotel Kappara in Siliema) en enkele gay bars.

Alle reizigers dienen zich te verzekeren voor het geval er iets mocht gebeuren, want zonder u te verzekeren zal u exta moeten betalen voor geneeskundige behandeling. In geval van nood kunt u bellen naar 112 voor de politie, brandweer of ambulance.Voor een verkeersongeval waarbij er geen noodzakelijke hulpdiensten nodig zijn, kunt u bellen naar het lokale beheer op 2132 0202. En voor niet-spoedeisende zaken, kunt u contact opnemen met een politiebureau.

Banken en communicatie

Malta is sinds 1 januari 2008 overgestapt op de Euro als munteenheid, maar daarvoor was het de Maltese Lira.
Toeristen kunnen hun geld op de bank of bij elk hotel omwisselen, maar de hotels bieden vaak slechte tarieven en hoge kosten,waardoor de bank toch de beste plek is. De openingstijden van de banken zijn van 8:30-12:30 uur van Maandag-Vrijdag en op de zaterdag van 8:30-11:30. U kunt ook met uw creditcard betalen bij de winkels, restaurants en hotels, maar die accepteren alleen Mastercard en Visa. Reizigers met een American Express kaart of een Diners Club kaart, kunnen alleen pinnen bij de pinautomaten van de hoofdkantoren van de verschillende banken.

Het Maltese postkantoor is over het algemeen heel erg betrouwbaar en de meeste van de grote steden hebben een postkantoor dat open is van 7:30-12:45 uur van Maandag-Zaterdag, maar de belangrijke takken in Valletta en Rabat/Victoria blijven open tot 16:30 uur.

Voor het geval u gebruik wilt maken van de telefoon, maar niet over één beschikt, zijn er altijd verschillende telefooncellen die in elke dorp herkenbaar zijn aan de groene kleur. Voor lokale gesprekken kost het u slechts een kwartje en voor internationale gesprekken natuurlijk wat meer. U kunt ook in contact blijven via internet en daarom heeft elke stad ten minste één internetcafe. De verschillende hotels beschikken meestal over draadloos internet voor degenen met een laptop. Verder verschijnt de krant elke dag behalve op zondag. Daarnaast zijn er ook verschillende tijdschriften die meestal wekelijks of maandelijks verschijnen. Er is verder ook nog televisie waarop u elke dag zowel lokaal als internationaal nieuws kunt volgen, of gewoon van een leuke film kunt genieten.

Reizen en vervoer

De Malta International Airport ligt in Luqa, ongeveer 8 km verwijderd van Valletta. De nationale luchtvaartmaatschappij Air Malta verbindt wel meer dan 50 grote steden met elkaar, maar u kunt Malta ook bereiken met de Britse Airlines of de Alitalia Lufthansa. De meeste mensen reizen naar Malta met het vliegtuig, maar Malta is ook te bereiken per boot, omdat het een tussenstop is van de meeste mediterrane cruises. Het zicht van de Grand Harbor in Valletta is onvergetelijk, want het is in geen eeuwen ook maar iets veranderd.

In Malta kunt u op stap met de bus, auto of gewoon te voet. De bussen zijn geel met een oranje streep en dateren uit bijna een halve eeuw terug. Dat is de reden waarom ze nogal traag zijn, maar de tarieven zijn goedkoop en de routes zijn tamelijk uitgebreid.  Niet te vergeten zijn de vele boot excursies, die de meest plezierige manier zijn om de eilanden bezichtigen.

Algemene informatie

Informatie over Malta die u zeker moet weten:

Klimaat
Malta heeft een tropisch Mediterraan klimaat; warme, zonnige zomers, milde winters en een neerslag gedurende het hele jaar. Juli en Augustus zijn de warmste maanden en September en Oktober de natste.

Wanneer te bezoeken
Het hoog seizoen loopt van eind Juni tot september, als u van de drukte houdt is dit het seizoen voor u, maar als de drukte niet echt wat voor u is, dan is de lente de beste tijd voor u.

Ambassades en consultanten
De Maltese ambassades en consultanten leveren informatie over bezoeken, studiemogelijkheden en het werken of met pensioen gaan in Malta.

Taal
De officiële talen zijn het Maltees en het Engels. Maltees lijkt op het Arabisch, maar gebruikt een aantal klanken uit het Latijnse alfabet. U zult de gesproken taal wel overal horen, maar het grootste deel van de Maltezen spreekt vloeiend Engels en voor het gemak zijn alle wegen en reclameborden in het Engels aangeduid.

Tijdsverschil
Malta houdt zich aan de Central European Time, maar de klokken gaan een uur vooruit in de zomer. Het is een uur vooruit vanuit het Verenigd Koningkrijk, 6 uur later dan in New York en heeft 9 uren voorsprong op Californië.

Lokale gewoonten
De Maltezen zijn vrome katholieken, dus heb voldoende kleren aan bij het betreden van een kerk en toon respect. Doet u dat niet dan is de kans groot dat u buiten gezet wordt door de priester. Topless zonnen mag wel op de openbare stranden, maar is verboden op particuliere stranden. De onofficiële parkeerwachters verwachten een fooi (van gemiddeld 50 ct), maar het is geen verplichting.