Activiteiten op Malta

Buiten activiteiten

Duiken en snorkelen in de helder warme Maltese wateren zijn een zeer grote outdoor attractie. De natuurlijke havens, baaien, scheepswrakken, riffen en grotten bieden eindeloze mogelijkheden voor zowel ervaren als onervaren duikers. Naast duiken en snorkelen kan er ook genoten worden van andere watersport activiteiten zoals windsurfen en waterpolo, welke een nationale sport zijn. Ook zeilen en bootexcursies zijn prima te doen zijn op het water.

Er zijn ook activiteiten op het land, zoals wandelen, het bewonderen van de verschillende vogelsoorten, rotsklimmen en paardrijden. Golf en fietsen zijn ook één van de vele activiteiten. Al moet je voor golven vaak aangesloten zijn bij een vereniging, ook al is het slechts voor een dag.

Activiteiten voor kinderen

Voor mensen met kinderen die niet kunnen rotsklimmen of golfen, zijn er ook speciale activiteiten gebaseerd op de leeftijd van de kinderen. Voor de gezinnen met kleintjes is er het Splash en Fun Park met een lagune vormig zwembad en een speeltuin met een dinosaurus-thema. Ook vind u hier het Popeye dorp in de Anchor baai. Hier is de woonplaats van tekenfilm karakter Popeye gecreëerd. Dit is een grote trekpleister voor jonge kinderen. De Milliena Baai is verder ook een zeer grote attractie voor gezinnen met kinderen. Voor kinderen ouder dan 6 jaar is het Playmobile Park beschikbaar. Hier kunnen de kinderen meekijken en zien hoe al hun favoriete tekenfilm karakters worden gemaakt.

Er zijn ook activiteiten voor de hele familie zoals een Piratenboot Excursie waar de hele familie piraat voor een dag kan zijn en deel kan nemen aan activiteiten als het bewandelen van het park, een schattenjacht en een zwaardgevecht door de bemanning. Lunch, zwemmen en snorkelen zijn ook inbegrepen. De gezinnen die van vliegtuigen houden kunnen ook een bezoekje brengen aan het Malta Luchtvaart Museum om de grote collectie antieke vliegtuigen te bezichtigen of toe te kijken hoe de bemanning de vliegtuigen restaureert.

Cullinaire Hoogtepunten

De Maltesen zijn erg trots op hun brood die bij elke bakker gekocht kan worden in bijna elk dorp. Deze heerlijke hobz (kleine zachte rollen) of fitras (ring-vormige brood) worden meestal gecombineerd met de populaire Gbejniet. Dit zijn kleine ronde kaasjes gemaakt van geiten- of schapenmelk en kunnen worden gereserveerd op twee verschillende manieren; normaal en pikant.

Fnek (konijn), is een van de meest populaire vleessoorten in Malta en een favoriet tijdens feestjes en andere evenementen. Ook de beroemde Torta Tal-Lampuki is een favoriet. Het is een vistaart gemaakt van lampuki, een gewaardeerde lokale vis die slechts voor een bepaalde periode van het jaar te verkrijgen is (meestal van september tot november). Verder hebben ze ook nog Pastizzi & Qassatat. Pastizzi zijn smakelijke ruitvormige gebakjes met ricotta kaas of een erwt mengsel en Qassartat zijn ook te vergelijken met Pastizzi, maar dan met een lichtere deeg en met een ronde vorm. De Maltesen zijn erg populair vanwege hun voedsel en lekkere drankjes die u zeker moet proberen.

Festivals en andere evenementen

De Maltesen hebben veel nationale festivals en evenementen, waarvan Carnaval er een van is. Dit feest is bedacht door de ridders en vindt een week voorafgaand aan Aswoensdag plaats. Dit Carnavals feest is altijd als excuus gebruikt zodat men zich uit kon leven voordat het vasten begon. Dit festival wordt gevierd met optochten, vuurwerk en mooie kostuums.
Aangezien de lokale bevolking merendeels katholiek is, hebben de Maltesen ook Goede Vrijdag tot een nationaal evenement gemaakt. Beelden van scenes uit het lijdensverhaal van Christus paraderen door de straten van de steden over het gehele eiland en er heerst een sombere sfeer. In tegenstelling tot de Goede Vrijdag, is Paaszondag veel vrolijker. Het omvat parades met muziek en er worden chocolade eieren en konijnen uitgewisseld.

Elk jaar is er ook een drie daagse Jazz Festival dat wordt gehouden op de Grand Harbor in Valletta. Hier worden grote internationale artiesten uitgenodigd om deel te nemen aan dit fantastische festival. Een groot familie evenement in Malta is de jaarlijkse air show, waarbij moderne en klassieke vliegtuigen worden getoond en die op schermen te volgen zijn. Malta heeft ook een Historische Steden Festival, een tiendaagse evenement dat ieder najaar wordt gehouden op drie historische locaties (Mdina, Vittoriosa en Valletta).

Stranden en Ressorts

Het St Peters Pool in Marsaxlokk is een perfecte baai met zijn turquoise wateren en is omgeven met kliffen van kalksteen. Het is erg leuk hier en de zee is helder en aantrekkelijk, maar kijk uit voor kwallen!

Silieme en St Julian’s zijn ook 2 bekende steden in het noordwesten van Valletta en de meerderheid van Malta’s hotels, restaurants, bars en clubs komen voor in dit gebied. Er zijn geen zandstranden hier, maar zijn des ondanks nog steeds populair bij de toeristen. Voor ouders met jonge kinderen is de Miliena Baai aanbevolen. Met haar goudkleurige zand en heldere water is het erg leuk voor de kinderen, maar ook prettig voor de ouders omdat ze hier ten alle tijden een oogje op hun kinderen kunnen houden. U kunt ook een bezoek brengen aan de Santa Marija Bay, een erg mooi zandstrand met een charmante klein roze politiebureau welke over de baai uitstraalt.

Niet ver van de santa Marija baai vindt u het beste zwemgebied in heel Malta, met schitterende zeegroene wateren. En hoewel er niet zoveel strand hier is, zijn de vlakke rotsen die de lagune opvullen een grote trekpleister in de zomer voor zon-aanbidders en gezinnen die genieten van de kindvriendelijke ondiepe wateren. Het is ook nog een uitstekende plek om te snorkelen en te duiken.

Wandelroutes

Florina is een stad met “barokke” schoonheid vervaagd aan de poorten van Valletta. U kunt een korte wandeling door deze stad maken waarbij u kunt beginnen in Valletta. Vervolgens loopt u door het winkelcentrum, naar de Sarria Chapel, door de Botanische tuin, met daarna een bezoekje aan de Lion Fonteinen en daarna terug naar Valletta. Dit is een wandeling over een totale afstand van slechts 1.5 km.

U kunt ook een tour maken door Comino, te beginnen bij de Blue Lagoon en vervolgens naar de Santa Marija Bay, vanwaaruit u gemakkelijk het hoogste punt van Comino kunt bereiken, dan loopt u langs de kust naar de Comino toren en weer terug naar de Blue Lagoon. Dit is een tocht van ongeveer 8 km.

Een 12 km lange wandeling van Xlendi naar San Lawrense kan ook een leuke trip zijn en omvat de verbluffende Dwejra Ciffs. Dit is misschien een lange wandeling, maar met alle mooie uitzichten die u passeert, is het zeker de moeite waard.
Voor degenen die wat meer van het eiland willen bezichtigen, zijn er ook wandelingen die worden gemaakt per auto of bus, inberekend een lunch stop. Twee van deze wandelingen met de beste en mooiste zichten zijn die langs de noordkust van Gozo en die langs de westkust van Malta.

Musea en kunst centra

Als u iemand bent die erg geamuseerd is door musea en kunstcentra dan moet u zeker een bezoek brengen aan de volgende plaatsen;

 • Het nationale Museum van fijne kunsten(Valletta)
  De hoogtepunten van dit museum bestaan uit werken van Mattia Preti en een waterverf schilderij van Celetta gemaakt door de Britse kunstenaar JMW Turner, die nog nooit een voet aan wal gezet heeft op het eiland. Er zijn ook prachtige beelden door Antonio Sciortino.
 • Het museum van de St John’s Kathedraal
  Dit museum toont schatten van de ridders, portretten van de grote meesters en prachtige wandtapijten.
 • Het nationale oorlogs Museum (Valletta)
  Dit kleine museum is weggestopt in een hoekje en is vol met items uit de 2e Wereld Oorlog.
 • Het volklore Museum (Rabat/Victoria)
  Dit museum is gevestigd in 3 historische huizen. De exposities hebben betrekking op ale aspecten van het plattelandsleven in Gozo, met recreaties van traditionele huizen en voorbeelden van verschillende ambachten en beroepen.

Gebieden met een mooie natuur

Als u iemand bent die graag geniet van de schoonheid van de natuur, dan zijn Malta en Gozo de juiste plek voor u. Ze hebben prachtige natuurlijke bezienswaardigheden waarvan u zeker zal genieten. Eén van hen is Dwejra in Gozo. De spectaculaire kliffen, rotsen met zogenaamde magische krachten en gebogen baaien maakt dit gebied één van de meest schilderachtigste gebieden.

Dan heeft u ook nog de Ta Cenc Cliffs in Gozo, die zilverachtig enge maar toch prachtige kliffen heeft die vooral bij zonsondergang heel erg mooi zijn. The blue Lagoon, ook ??n van de bezienswaardigheden, wordt gevormd door een smal kanaal wat stroomt tussen de eilanden Comino en Cominotto. Het azuurblauwe water is ondiep, en dus perfect voor zwemmen, snorkelen en duiken. Er is ook nog de Fomm Ir-Rih Bay, een wilde en afgelegen baai omringd door terrassen van licht gesteente. De enige manier om deze baai te bereiken is via een steile trap die uit de rotsen is gekerfd.

Een tuin ideaal voor picknicks en rustige wandelingen zijn de Busket tuinen, welke bekend staan als één van Malta’s meest uitgestrekte natuur gebieden. Ze werd vroeger opgezet als jachtgebied van de ridders,en werd gevuld met bossen van olijven en dennen die lijken op gigantische broccoli. U kunt ook een bezoek brengen aan de Blauwe grot, een natuurlijke boog ontstaan in de rotsen in de buurt van het piepkleine dorpje Wied iz-Zurrieq. Het heeft zijn naam te danken aan de natuurlijke kleur die lijkt te flikkeren in het water, die herinneringen te boven brengen van de zeemeerminnen waarvan wordt geloofd dat die hier hebben gewoond.

Tempels en historische plekken

Mnajdra, van alle tempels de meest bezochte, heeft een adembenemende klif waarvan de unieke samenstelling van de rotsen bekend staat als de “steen kalender”. Verder is er ook nog de Hal Saflieni Hypogeum, een van Europa’s meest buitengewone historische bezienswaardigheden. Het was een enorme ondergrondse begraafplaats waarvan de vorm gesneden is uit stevige rotsformaties. Het kleine complex van de Ta’ Hagrat in Mgarr (ook ??n van de historische plekken) wordt gevormd door 2 tempels. De grotere gebouwd tussen 3600 en 3000 voor Christus, is een van de eerste op het eiland, terwijl de kleinere dateert uit 3300-3000 voor Christus. De tempels zijn stuk voor stuk charmant, maar het zicht van Mgarr stijgende achter de ruines van de tempel is wat minder charmant.

Een andere oude plek is het Xagnra Circle. Deze ondergrondse begraafplaats is een schat voor archeologen. Er zijn hier zeldzame maar opmerkelijk goed bewaarde menselijke resten ontdekt, waaronder een puppy met 2 kinderen en een pas geboren baby in de armen van haar moeder. U moet zeker een bezoekje brengen aan één van Malta’s vele tempels of oude plekken waarbij u kunt genieten van de opmerkelijke en soms zeldzame stukken die hier gevonden werden.

Kerken en Kathedralen

Elk dorp in Malta heeft zijn eigen kerk of kathedraal, met elk hun eigen unieke ontwerp en verhaal achter dat ontwerp of de naam. Een paar van de vele kerken en kathedralen zijn;

Our Lady of Victories Church
De oorspronkelijke 18e eeuwse kerk werd in de 2e wereldoorlog verwoest, maar is getrouw gerestaureerd. De kerk bevat beelden van Our Lady of Victories en van Christus de Verlosser, die volgens velen genezende krachten had.

St Paul’s Cathedral
Vandaag is het een elegante barokke waarvan de structuur werd ontworpen door Lorenzo Gafa, nadat de originele werd verwoest door een aardbeving.

De Ta’ Pinu Basilica
Duizenden Maltesen reizen hier naartoe in de hoop dat Onze Lieve Vrouw van Ta’ Pinu hun kwalen zal genezen. Uit aanbod van krukken en gipsverband blijkt hoe sterk hun geloof is.

De Xewkija Church
Een kerk groot genoeg om wel 3 keer de bevolking van Xewkija op te vangen. Zij werd gebouwd in 1971 en is volgens de commissie de op drie-na grootste koepel in Europa.

Our Ladies Return from Egypt
Net terug van de Santa Marija Bay, vindt u dit kerkje dat dateert uit de 13e eeuw. Het eenvoudig witte gebouw heeft 3 klokken en is omringd met een grove van tamarisk. Hier wordt er tweemaal per week gebeden.

Winkelen

Malta is niet alleen populair vanwege haar prachtige stranden, fraaie resorts en prachtig gedecoreerde musea en kathedralen, maar is ook een grote trekpleister voor degenen die van plan zijn om de vakantie shoppend door te brengen. Er zijn allerlei plaatsen waar u er lekker op los kunt winkelen, van de markt tot heel bekende en unieke boetieken. Alles wat u wilt kopen is beschikbaar in Malta. Een paar van deze shop gelegenheden zijn;

De “Monti” Markt
Die vrijwel elke dag druk wordt bezocht met mensen die op zoek gaan naar verschillende groenten en fruit, mode-items, Cd’s, lederwaren, souvenirs en nog veel meer.

Tower Stores (Siliemma)
De kleine dorp winkeltjes en de vruchten- en groenten bestelauto’s voldoen aan de meeste behoeften van de dorpsbewoners, maar af en toe komt een supermarkt heel handig uit. Er zijn nog maar weinig supermarkten in Malta, maar in de Siliema regio is deze de grootste.

C. Camilleri
Dit is een ouderwets bakkerij die verrukkelijke gebakjes, snoep en banket verkoopt sinds 1843.

Eighteen- Nineteen (Siliema)
Hier worden er elegante en stijlvolle meubels en decoratieve objecten verkocht. Verder vindt u ook nog tafellinnen, vrouwen-mode, heerlijke soorten wijn en verschillende levensmiddelen. Het is de beste plek voor het vinden van ongebruikelijke cadeaus.

Sapienza’s Bookshop & Chauser’s
Twee zeer populaire boekwinkels waar u boeken en tijdschriften in het Engels kunt vinden. Een variatie van boeken over tempels tot kook- of ontspannings boeken.

Diesel, Mark Spencer, The Millroom & J. Piccino
Deze zijn slechts een paar van de vele bekende mode winkelsdie u in Malta zult vinden. Bij hen kunt u langs voor artikelen vanaf een das of badpak tot een jeans, tuxedo of zelfs een bruidsjurk.

Cesca’s
Een van de filialen van een bekende schoenwinkel keten. Hier kunt u terecht voor een groot assortiment aan dames en heren schoenen van verschillende bekende Italiaanse merken.

The Bay Street Mall
Grootste winkelcentrum in Malta en het Plaza Shopping Mall, zijn twee van de meest populaire winkelcentra in Malta. Ze beschikken over filialen van allerlei grote ketens, cafe’s, ruim gesorteerde boekhandels, restaurants en kinder speelruimtes.

Pedigree Toyshop
En natuurlijk worden de kinderen niet vergeten. Deze tak van een van Malta’s grootste speelgoedketens heeft alles wat u nodig heeft om uw kinderen gelukkig te houden binnenshuis, op het strand of in het vliegtuig. Het is een goede back-up voor op een regenachtige dag.

Victor’s Jewelry
Voor degenen die van juwelen houden, is Malta al lange tijd bekend om haar delicate juwelen. Deze juwelier heeft een goed assortiment van zowel lokaal gemaakte als internationaal gemaakte juwelen, als ook Maltese kruizen in goud en zilver.